Vad vi gör, kostnad och utrustning

Vad gör vi på scouterna?

Den lilla gruppen, patrullen, är viktig inom vår kår, precis som överallt i scoutrörelsen. Det är patrullen som tar beslut och agerar tillsammans och skaffar sig på detta sätt kunskap inom många olika områden. Det kan vara friluftsliv, internationella eller sociala frågor, sjukvård, skapande verksamhet, frågeställningar om tillit och attityd till livet eller miljö- och fredsfrågor. 

Många aktiviteter äger rum på hajker och på läger. Det är patrullen som gör scouting levande. Att vara tillsammans med ledare och vänner i patrullen, att ta ansvar och uppleva kamratskap som varar är en del av Equmeniascouts profil.

Tillsammans med dina scoutkompisar får du åka på hajker och läger och använda dig av det du lär dig. Att lära sig nya saker, att själv få testa och fundera på varför saker blev som det blev är en del av scoutrörelsens pedagogik – det kallas “learning by doing”.  

Vi är en hel del ute på våra patrullmöten och kårsamlingar. Det kan vara runt kyrkan, vid högarna eller i någon skog i närheten. Vi är också inne om det funkar bäst för det projektet vi håller på med just då. Du får lära dig spännande och nyttiga saker som att elda, laga mat över öppen eld, vårda naturen, sjukvård, knopar och att använda kniv och yxa. 

Hur ser ett patrullmöte ut?

Det skiljer sig åt lite från patrull till patrull. Så här kan en samling för spårarscouterna (8-9 år) se ut:

Tema: Yxa-tälja-surra

  • 18:30-18:40: Välkommen. Vi tänder lyktan. Andakt. Berättar vad vi ska göra idag.
  • 18:40-19:20: Indelning i mindre grupper med en ledare i varje. En grupp börjar med yxa, en att tälja och en att surra. Därefter bytar man så alla grupper får gjort allt.
  • 19:20-19:30: Återsamling. Vi pratar lite om hur det har gått. Vi ber Scoutens bön och avsluter med scouthälsningen. 

Vår organisation

Vår scoutkår är en del av föreningen Equmenia i Gamla Uppsala. Equmenia är Österledskyrkans barn- och ungdomsförening. Som scout är man medlem i Equmenia, men inte medlem av Österledskyrkans församling. 

Vår scoutkår är en del av Equmeniascout i Sverige som består av ca 10 000 scouter. Equmeniascout är en del av Scouterna i Sverige och igen en del av den världsvida scoutrörelsen. Som scout hos oss tillhör du en sammanhang av scouter i hela världen vilket ger dig möjlighet för fantastiska internationella upplevelser på läger och kurser.  

Vad kostar det att vara scout?

Att vara med i vår scoutkår kostar 550 kr/år. Då ingår halsduk, scoutdräkt och märken. Vi har en gemensam kårhajk höst och vår och de kostar ca 150 kr. Pris på sommarläger beror på om det är lokala läger eller stora nationella läger. Allt från 500 kr till några tusen. 

Alla våra scouter är försäkrade genom gruppförsäkring. 

Vilken utrustning behöver scouten?

När det gäller kläder säger vi “Kläder efter Väder”. På terminslistan står det om vi är ute eller inne. För att vara scout behöver man ingen ny och fancy utrustning eller dyra skalkläder. Det går lika bra med ärvda kläder eller kläder från loppis. Det viktigaste är att scouterna är torra och varma. 

Övrig utrustning kan man gärna låna av syskon, familj eller vänner, eller önska sig till jul/födelsedagen. Saker som är bra att kunna låna eller ha som scout:

  • Sovsäck som klarar några minusgrader.
  • Liggunderlag
  • Ryggsäck
  • Kniv
  • Pannlampa
  • Kåsa, tallrik, bestick

Mer information och kontaktuppgifter