Jamboree22 – ett scoutläger med 11 000 deltagare och drömmen om en hållbar värld!

På ett fält i Norra Åsum utanför Kristianstad samlades i slutet av Juli 11 000 scouter från hela Sverige för att tillsammans utforska drömmen om en hållbar värld.

Lägret var en så kallad Jamboree, ett nationellt scoutläger som hålls vart fjärde år. På lägret kom scouter från hela Sverige men även internationella gäster från bland annat Belgien, Frankrike och Ukraina. Från Gamla Uppsala deltog vi med ca 27 scouter och 12 ledare, nära 40 personer som bodde i vår by centralt nära lägershop, toaletter och dricksvatten. Perfekt läge helt enkelt!

Under lägret fick scouterna gå igenom portaler till fyra okända världar för att lösa problem och lära sig mer om hur man kan göra vår värld mera hållbar. Bland annat byggdes städer av naturmaterial som skulle klara vissa väderförhållanden och som med kort varsel kunde behöva byggas om på grund av förändringar av dessa. I andra världar skulle man skapa helt nya kulturer och i andra få känna på orättvisor genom knasiga trafikregler.

På eftermiddagarna fanns det också en del fritid såklart som bäst spenderades i någon av ”hubbarna” för respektive åldersgrupp. I hubbarna fikades det, spelades brädspel och skapades nya vänskapsband. Det var konserter, disco och karaoke kvällarna i ända. På avslutningskvällen var det en stor konsert med många kända namn såsom Klara Hammarström, Frans, Loreen, Triple and Touch och Tusse.

Avslutningskonserten bjöd på en blandning av musik från flera kända artister. Foto: Jonatan Ulfsparre

En annan som besökte lägret och som också är mycket välkänd i scoutsammanhang är Sveriges konung Carl XIV Gustaf, som tillsammans med Drottning Silvia besökte scoutlägret under sista dagen och kvällen. Kungen har som tradition att på scenen göra ”raketen” med alla scouter och detta läger var förstås inget undantag.

Kungen och Drottningen på besök. Foto: Jonatan Ulfsparre

Nu när vi är hemma igen och påbörjat en ny scouttermin och blickar tillbaka, kan vi konstatera att detta var en helt fantastisk upplevelse som vi alltid kommer bära med oss. Scoutrörelsen är fantastisk!

På lägret deltog totalt 11 000 scouter från hela Sverige. Foto: Jonatan Ulfsparre