Rapport från Scoutlägret Rädda Jorden

”Jag älskar att vara på scoutläger, alla precis alla är så snälla”. Läs om när 40 scouter och ledare från Österledskyrkan var på scoutlägret Rädda jorden i mitten av augusti.

Text: Anna-Lena Jarl, ledare i patrullen Särimner och en av ledarna som planerade läget från början till slut.

Scoutlägret RÄDDA JORDEN På Issjö, Bergshamra Equmeniaförsamlings lägerplats, några mil söder om Norrtälje 11-15 augusti.

Temat rädda jorden var en lägeridé några ledare fått i en annan kår, De kontaktade oss och kårerna i vår region. Vi ville såklart vara med från Gamlis. Ingen visste under planeringen om vi skulle kunna få genomföra lägret utifrån smittoläget av covid-19.

Men lägret kunde genomföras och vilket fint läger vi fick. Från oss var vi ca 40 scouter och ledare.

Temat för lägret baserades på FNs klimatmöte som går av stapeln i Glasgow i början av november och pilgrimsvandringen som kommer gå dit från Vadstena.

Under lägret träffade scouterna Spara och slösa som var två figurer som hade olika syn på klimatet och jorden och vi jobbade med kärlek till, kunskap om naturen och kamp för jorden, naturen och klimatet. Sista dagen var en spårning där scouterna kom till de olika platserna som pilgrims vandringen kommer stanna vid. Scouterna fick lära sig om hur demokrati fungerar och möte en politiker som berättade lite om hur den jobbar och varför han valt att bli politiker.

På lägret fanns två byar, en stor by där scouter och ledare bodde och en mindre by där utmanarna (dvs de som gått ut klass 9 och uppåt) bodde. Vi levde livet i våra scoutkök och åt god mat.

Maten var till största del vegetarisk och de som handlat in maten hade handlat det mesta via en frukthandlare och matsmart, som är ett företag som samlar ihop mat med kort datum.

Vi badade massor i Lännasjön och på kvällarna var det glada och roliga lägerbål.

Anders Jarl var kaplan för lägret och han och några till höll i andakt och gudstjänster.

Det är fint att vara på läger. Det är många ögonblick av total lycka. Det är ett hårt arbete, med att få igång eld efter en regnig natt med lite sömn. Att trösta och vara nära ledsna scouter. Att se till att alla får i sig mat fast man tycker det är jobbigt att äta den mat som finns och i den miljö som läger är.

Mitt starkaste minne är när en av scouterna sa ”jag älskar att vara på scoutläger, alla precis alla är så snälla”. Det har jag inte varit med om tidigare. Scouting ska vara en snäll plats där barn och unga får växa som människor. Vi var många som växte på vårt läger.

En fin bonus på lägret var ett kvällscafé för ledare och Utmanare. Där fanns Lena Moberg och Jonatan Ulfsparre och bjöd på deras egna bakverk. Vilket var en lisa för själen efter en lång dag på läger.

Vi ledare tackar för det fina förtroende vi får i och med att vara ledare för scouterna, människor som växer och utvecklas.

Vi ledare får frågan ibland vad man får i lön av att vara scoutledare, när de får svaret att vi gör det gratis för att det är roligt får ofta barnen att se förvånade ut.

Så är folkrörelsen som grundades får över 100 år sedan och så skall den vara. Det är stor att få vara med.

Anna-Lena Jarl, ledare i Särimner och en av ledarna som planerade läget från början till slut.