Be och uppmuntra i Coronatider

Se barn- och ungdomsorganisationen Equmenias 10 tips för att minska oron, uppmuntra till handlingskraft och sprida hopp. Tonåringarna sjöng på säkert Coronaavstånd.

Equmeniakyrkans ungdomsorganisation tipsar i Coronatider:

Att tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk och hosta i armvecket är superviktigt.

Men mer då? Det är viktigt att ta denna situation på allvar. Och vad kan vi göra för att minska oron, uppmuntra till handlingskraft och sprida hopp?

HÄR KOMMER 10 TIPS

BE EN BÖN
Till exempel bönen längst ned på denna sida.

HJÄLP TILL
T.ex. gå och handla åt någon som är i riskgrupp eller var extra hjälpsam mot de du möter. Nu håller vi ihop!

UPPMUNTRA
Uppmuntra de som jobbar inom vården eller någon annan som jobbar hårt. Skicka ett meddelande!

UMGÅS DIGITALT
Unga är ofta jättebra på att umgås digitalt, t.ex. via snapchat, gaming, osv. Fortsätt med det och lär någon som inte vet hur man gör. Hur ses man på bäst på en digital fika?

GÅ UT
Gå ut och grilla korv. Arrangera en tipspromenad. Fixa en skattjakt.

UPPDATERA DIG LAGOM
Håll dig uppdaterad men se till att inte ALL vaken tid går åt till att läsa och höra om virus. Fortsätt med sånt som du tycker är kul också.

HÖR AV DIG
Skicka ett meddelande till någon som du tror är orolig eller ensam. Eller ring. Och detsamma gäller om du är orolig. Hör av dig till någon.

RÖR PÅ DIG
Gå till ett utegym eller kör hemmaträning. På youtube finns hur mycket bra tips som helst!

BYT BAKGRUNDSBILD
Byt till en hoppfull och peppig bakgrundsbild på mobilen. På så vis får du alltid en påminnelse när du tittar på den.

SÄTT UPP LAPPAR
Sätt i hemlighet upp uppmuntrande och lugnande meddelanden i skolan eller på jobbet, t.ex. vid någons skåp. ”Nu hjälps vi åt, vi klarar det här!”

Tonåringar från Österledskyrkan sjunger och gläder på behörigt Coronaavstånd, november 2020.

Bön i Coronatider:

Livets Gud,
du som håller hela världen i din hand
och är nära var och en av oss.
Du känner vår oro och rädsla.
Ge oss ljus i mörkret
Hopp i hopplösheten
Vi ber för de som nu är sjuka
Visa dem att du finns nära
Vi ber för all sjukhuspersonal
Ge dem den kraft de behöver.
Vi ber för våra beslutsfattare
Gör dem visa mitt i allt det svåra.
Vi ber för oss alla
Fyll oss med kärlek och mod
Så att vi kan älska varandra i ord och handling
Hjälp oss att mitt i allt lita på dig.
Du som bevarar oss i livets alla skiften
Nu och för evigt